Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
(><)4 cawan beras basmathi – dibersih dan ditoskan
(><)8 sudu besar minyak sapi/marjerin
(><)Rempah ratus => 2 kuntum bunga cengkih, 1/2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 cm kulit kayu manis
(><)1 biji bawang besar dicincang
(><)5 sudu besar tomato puree dalam tin
(><)1.8 liter air + 2 kiub pati ayam ( masak sekaligus)
(><)daun saderi yang telah dicincang dan bawang goreng (optional)
Bahan-bahan untuk ditumbuk:-
(><)2 ulas bawang putih,
(><)3 ulas bawang merah
(><)1 hiris halia
(><)secubit garam
Cara-cara untuk Memasak ialah:-
1. (><)Beras yang telah dibasuh serta ditoskan dimasukkkan ke dalam periuk rice cooker.
2. (><)Cairkan minyak sapi dalam kuali diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah ratus sehingga naik bau.
3. (><)Masukkan bahan tumbuk serta bawang besar dan goreng hingga garing serta wangi.
4. (><)Kecilkan api dan tuangkan tomato puree. Gaulkan sebati.
5. (><)Kemudian, masukkan ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi dan kacau rata.
6. (><)Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
7.(><)Masak nasi seperti biasa sehingga masak.
8. (><)Hidangkan nasi dan taburkan daun saderi serta bawang goreng diatas nasi.
9. (><)Siap untuk dihidang bersama lauk kegemaran anda seperti ayam masak merah dan acar.
RESEPI NASI TOMATO SPECIAL - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah