-->
Minggu, 24 Januari 2016

Resepi Pizza Sardin dan Sosej Yang Paling Sedap

Resepi Pizza Sardin dan Sosej Yang Paling Sedap
Resepi Pizza sardin & sosej - Hari ni akak masak pizza sardin denga sosej , akak guna bahan-bahan stok yang memang akak simpan kat dapur akak tu . Last akak masak pizza adalah dalam 2 bulan sudah so hari ni akak masak menu favorite anak-anak la....

Pizza Sardin & Sosej

Bahan Doh Pizza
  • 200 grm tepung gandum
  • 125 ml air suam
  • 1 paket yis segera
  • 2 camca besar mentega atau minyak zaitun
  • 1 sudu besar gula halus
  • 1/2 sudu kecil garam halus
  • 1-2 sudu besar shortening

Bahan Untuk Topping
  • 1/2 tin sos speghetti Prego perisa traditional
  • 1 tin besar sardin
  • 1 biji bawang - dipotong nipis-nipis
  • Sosej ayam secukupnya
  • Cheese monzarella
  • Cheese cheeder

Cara Memasak Pizza Sardin & Sosej

UNTUK DOH :- Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam , kacau rata dan tunggu berbuih. Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15 minit) . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.

Bila doh dah naik cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk meleperkan doh , saya tekan je guna jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza, senang je . Cucuk pada seluruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 10-15 minit . Bila doh dah masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sikit .

Campurkan semua ikan sardin bersama bawang besar yang dicincang serta buah tomato yang juga dipotong kecil-kecil . Hancur-hancurkan ikan sardin serta gaul mesra semua bahan-bahan ni.

Sapu sos pada pemukaan doh tadi, kemudian boleh la ditaburkan ikan sardin , sosej dan last sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar .Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga topping masak kekuningan .

Selamat mencuba


Baca juga : Resep Sponge Cake Yang Lembut Meski Tanpa Pengembang Sama Sekali

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+