Resepi Serunding Daging
Bahan-Bahan
- 1kg daging | direbus hingga empuk dan disiat
- 1 liter santan
- 20 biji cili kering | dikisar
- 2 biji bawang besar | dikisar
- 3 ulas bawang putih | dikisar
- 3 cm lengkuas | dikisar
- 2.5 cm halia | dikisar
- 5 batang serai | dikisar
- 100gm serbuk ketumbar
- 100gm serbuk jintan manis
- Jus asam jawa secukupnya
- 50gm kerisik
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
Cara Membuat
1. Rebus daging sehingga empuk, kemudian disiat halus.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar bersama serbuk jintan manis dan ketumbar sehingga pecah minyak.
3. Selepas itu masukkan santan dan daging. Kacau di atas api perlahan sehingga rata.
4. Bila sudah agak pekat, masukkan kerisik, gula dan garam secukup rasa. Gaul hingga sebati sehingga kering.
5. Angkat dan sedia dihidangkan.Resepi Serunding Daging
RESEPI SERUNDING DAGING - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah