Lengkapkan selera petang anda dengan Popia Basah Inti Udang Kering yang mudah dan sedap ini. Dengan rasa sebati sayur dan wangi udang kering, air tangan pasti akan jadi pilihan keluarga.
Bahan Kulit
- 2 cawan tepung gandum
- 1 butir putih telur
- 1 cawan air
- 2 sudu besar cuka
- Garam secukup rasa
Bahan Inti
- 2 sudu besar minyak
- 3 biji bawang merah }
- 2 ulas bawang putih } dikisar
- ½ labu bawang besar }
- 1 sudu besar udang kering, direndam & tumbuk
- 1 sudu besar sos tiram
- ¼ biji kubis }
- 1 batang lobak merah } dihiris halus
- ½ biji sengkuang }
- Garam, serbuk lada sulah secukup rasa
Bahan Sambal
- 2 sudu besar minyak
- 1 sudu besar pes cili }
- 1 labu bawang besar } dikisar
- 5 ulas bawang putih }
- 1 sudu besar gula melaka
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- Garam secukup rasa
Cara-cara membuat:
Untuk sambal:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar.
- Bila wangi, masukkan semua bahan lain.
- Masak hingga mendidih dan pekat, angkat dan biar sejuk.
Untuk inti:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan udang kering hingga naik bau.
- Masukkan semua bahan lain, kacau hingga sayur-sayuran layu. Angkat dan biar sejuk.
- Untuk kulit. Satukan semua bahan, tutup dan biar 30 minit.
- Ambil sejemput, oles di atas kuali leper dari tepi ikut arah jam. Bila masak, angkat.
- Sapukan kulit dengan sambal, sudu kan inti dan gulung kemas.
Tip:
Jika kulit agak tebal kerana adunan kental, tambah 1-2 sudu besar air.
from Klik Disini http://ift.tt/1Ta0IXb
Popia Basah Inti Udang Kering - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah