-->
Kamis, 11 Februari 2016

Resepi Butir Nangka - Resep Maskan


Resepi Butir Nangka

Bahan-bahan:

800 ml santan pekat
250 gm tepung pulut putih
200 gm gula
Secubit garam
1 helai daun pandan – siat dan simpul
Beberapa titis pewarna makanan
Air secukupnya

Cara membuat:

1. Masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk berserta secubit garam. Tuang air sedikit demi sedikit lalu uli hingga menjadi doh yang lembut (air tidak terlalu banyak)
2. Bahagikan doh kepada 3-4 bahagian dan warnakan setiap bahagian dengan pewarna makanan pilihan. Bentuk doh lonjong kecil seperti butir nangka.
3. Sementara itu, didihkan air yang banyak di dalam periuk. Masukkan doh tadi ke dalam air mendidih dan masak hingga ia terapung. Tos.
4. Di dalam kuali lain, satukan santan, gula, daun pandan dan secubit garam lalu didihkan dengan api kecil hingga semua bahan sebati dan agak likat.
5. Masukkan butir nangka yang telah direbus tadi ke dalam periuk berisi kuah. Hidangkan.

Nota : Ada sesetengah orang menambah sedikit tepung gandum ke dalam kuah untuk memekatkannya.

from Klik Disini http://ift.tt/1o5FkaB
Resepi Butir Nangka - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+