Selasa, 03 Mei 2016
BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(**)1 kg ayam | dipotong menjadi kepingan kecil
(**)2 batang serai | diketuk
(**)400ml santan pekat
(**)250 ml santan cair
(**)2 biji bawang Bombay | dihiris halus
(**)6 helai daun limau purut | dibuang urat tengah
(**)1sudu makan jus limau
(**)1sudu makan gula perang
(**)Garam dan lada sulah
(**)secukup rasa
(**)Minyak untuk menumis
BAHAN KISARNYA IALAH:
(**)350gm bawang merah
(**)3 biji cili merah
(**)3.5 cm lengkuas
(**)2.5 cm halia
(**)1.25 cm kunyit segar
(**)6 biji buah keras
(**)3 biji cili merah kering } buang biji dan rebus
(**)1 batang bunga kantan
(**)1 sudu kecil belacan bakar
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(**)1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga terbit wangi.
(**)2. Tambah hirisan bawang besar dan goreng sehingga bawang bertukar agak garing, kemudian masukkan hirisan ayam, pekat dan terus sehingga ayam separuh masak.
(**)3. Perlahan-lahan masukkan separuh daripada daun limau purut, serai, santan cair dan gula perang. Reneh dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan ayam lembut.
(**)4. Tambah jus limau dan daun limau purut, kacau rata. Tambah garam dan lada sulah secukup rasa. Biarkan seketika dan bolehlah diangkat.
(**)5. Boleh hias dengan sedikit daun kari. Sedia dihidangkan.
from Klik Disini http://ift.tt/21u9jH2
Resepi Ayam Kapitan - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Resepi Ayam Kapitan - Resep Maskan
BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(**)1 kg ayam | dipotong menjadi kepingan kecil
(**)2 batang serai | diketuk
(**)400ml santan pekat
(**)250 ml santan cair
(**)2 biji bawang Bombay | dihiris halus
(**)6 helai daun limau purut | dibuang urat tengah
(**)1sudu makan jus limau
(**)1sudu makan gula perang
(**)Garam dan lada sulah
(**)secukup rasa
(**)Minyak untuk menumis
BAHAN KISARNYA IALAH:
(**)350gm bawang merah
(**)3 biji cili merah
(**)3.5 cm lengkuas
(**)2.5 cm halia
(**)1.25 cm kunyit segar
(**)6 biji buah keras
(**)3 biji cili merah kering } buang biji dan rebus
(**)1 batang bunga kantan
(**)1 sudu kecil belacan bakar
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(**)1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga terbit wangi.
(**)2. Tambah hirisan bawang besar dan goreng sehingga bawang bertukar agak garing, kemudian masukkan hirisan ayam, pekat dan terus sehingga ayam separuh masak.
(**)3. Perlahan-lahan masukkan separuh daripada daun limau purut, serai, santan cair dan gula perang. Reneh dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan ayam lembut.
(**)4. Tambah jus limau dan daun limau purut, kacau rata. Tambah garam dan lada sulah secukup rasa. Biarkan seketika dan bolehlah diangkat.
(**)5. Boleh hias dengan sedikit daun kari. Sedia dihidangkan.
from Klik Disini http://ift.tt/21u9jH2
Resepi Ayam Kapitan - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:
Tags :
Resep Masakan