-->
Selasa, 03 Mei 2016

Resepi Pai Ikan Dan Keju - Resep Maskan


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(**)1 keping isi ikan dory
(**)2 ulas bawang putih | ditumbuk kasar
(**)200ml krim masakan
(**)50ml susu segar
(**)150gm keju cheddar
(**)1 sudu teh herba parsli
(**)8 biji cendawan butang putih segar | dihiris
(**)2 sudu makan tepung gandum
(**)1 kiub ayam
(**)Sedikit minyak untuk menumis
(**)150gm  tepung gandum
(**)6 sudu makan mentega sejuk | dipotong dadu
(**)125ml air sejuk
(**)1/2 sudu teh garam
(**)1/2 sudu teh gula

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(**)1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan isi ikan diikuti cendawan segar.  Tumis sehingga layu.

(**)2. Tuangkan krim masakan dan stok ayam. Kacau sehingga rata.

(**)3. Seterusnya masukkan keju, susu, herba parsli dan masak sehingga mendidih. Tambahkan tepung gandum dan gaul rata. Sejukkan seketika.

(**)4. Satukan tepung, garam, gula dan mentega. Uli sehingga sekata.

(**)5. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan gaul sehingga membentuk doh lembut. Balutkan dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.

(**)6. Canai doh dan letakkan pada acuan pai. Isikan inti yang dimasak tadi dan tutup permukaan pai dengan lebihan doh.

(**)7. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180°selsius selama 25 minit.

from Klik Disini http://ift.tt/1NjnT1r
Resepi Pai Ikan Dan Keju - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+