Resepi Biskut Tembikai
Bahan-bahan:
- 150 g gula kastor
- 250 g mentega
- 1 biji kuning telur Gred C
- 1 sudu besar susu pekat
- 290-320 g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- secubit garam
- sedikit pewarna merah dan hijau
- 2-3 sudu besar bijan hitam
- Paper cups
Cara-Cara membuatnya :
- Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yg sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam.
- Uli perlahan menjadi doh.
- Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.
- Canai doh hijau setebal 3 mm kemudian salutkan dengan doh hijau. Simpan sebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya) .
- Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar.
- Bakar pada suhu 160 C selama 20-25 min atau hingga masak.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2eqHjCH
Resepi Biskut Tembikai ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah