Resepi Kari Ayam Rempah Basah.
- 1 ekor ayam (potong 12)
- 1 labu bawang besar(mayang nipis)
- 1 peket rempah penumis(kulit kayu manis,cengkih,bunga lawang dan buah pelaga,biji halba&sawi)
- 1 biji kelapa (perah jadikan 1 cawan santan pekat, 2 ½cawan santan cair)
- 2 keping asam keping
- 1 tangkai daun kari
- 3 biji ubi kentang (belah 2)
- Minyak untuk menumis
- 15 tangkai cili kering
- 2 biji cili merah
- 6 bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu makan ketumbar biji(disangai)
- 1 sudu makan jintan halus(disangai)
- 3 butir buah keras(panggang dahulu)
- 3cm halia
- 3cm kunyit hidup
- 1cm kayu manis
- (Semua bahan di atas dikisar halus)
Cara penyediannya :
- Cuci ayam dan toskan.
- Tumis bawang besar, apabila kuning masukkan rempah penumis, daun kari, rempah yang dikisar halus dan tumis sehingga wangi.
- Masukkan ayam dan ubi kentang. Kacau sehingga mesra, masukkan garam, asam keping, serbuk perasa dan santan cair. Tutup periuk dan didihkan sehingga ayam lembut.
- Apabila ayam lembut, masukkan santan pekat. Kacau dan kecilkan api renih sehingga masak dan pekat.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2eaZsoq
Resepi Kari Ayam Rempah Basah ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah