Bahan inti :
- 200 gram kacang merah
- Air secukupnya (untuk rebus kacang)
- 100 gram gula perang
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu besar minyak masak
Bahan kulit pau :
- 500 gram tepung gandum
- ½ sudu teh baking powder
- ½ sudu teh garam
- 1 sudu makan gula
- 1 sudu teh yis segera
- 2 sudu makan shorterning [crisko]
- 250 gram air suam
- keratan daun pisang atau kertas minyak.
Cara Penyediaan:
Untuk inti :
- Rebus kacang hingga separa kembang. Masukkan ke dalam pengisar bersama air rebusan dan kisar sehingga halus.
- Satukan kesemua bahan inti dalam periuk dan masak hingga pekat.
- Setelah pekat masukkan minyak masak dan kacau sehingga rata.
Untuk pau :
- Satukan kesemua bahan kulit pau kecuali air. Gaul rata.
- Masukkan air sedikitsedikit sehingga habis. Uli sehingga licin.Tutupkan dengan kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
- Tumbuk-tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil. Bulat-bulatkan dan masukkan inti di tengah-tengahnya.
- Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas minyak.
- Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
- Sementara itu panaskan kukusan.
- Masukkan pau dalam kukusan dan kukus sehingga masak, anggaran selama 10 minit.
- Buka tudung kukusan dengan perlahan-perlahan supaya air wap tidak menimpa pau.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2euN04L
Resepi Pau Kukus Gubu Lembut - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah