-->
Minggu, 23 Oktober 2016

Resepi Pau Kukus Gubu Lembut - Resep Maskan



Bahan inti :

  • 200 gram kacang merah
  • Air secukupnya (untuk rebus kacang)
  • 100 gram gula perang
  • 1 sudu teh garam
  • 3 sudu besar minyak masak

Bahan kulit pau :

  • 500 gram tepung gandum
  • ½ sudu teh baking powder
  • ½ sudu teh garam
  • 1 sudu makan gula
  • 1 sudu teh yis segera
  • 2 sudu makan shorterning [crisko]
  • 250 gram air suam
  • keratan daun pisang atau kertas minyak.

Cara Penyediaan:

Untuk inti :

  • Rebus kacang hingga separa kembang. Masukkan ke dalam pengisar bersama air rebusan dan kisar sehingga halus.
  • Satukan kesemua bahan inti dalam periuk dan masak hingga pekat.
  • Setelah pekat masukkan minyak masak dan kacau sehingga rata.

Untuk pau :

  • Satukan kesemua bahan kulit pau kecuali air. Gaul rata.
  • Masukkan air sedikitsedikit sehingga habis. Uli sehingga licin.Tutupkan dengan kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
  • Tumbuk-tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil. Bulat-bulatkan dan masukkan inti di tengah-tengahnya.
  • Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas minyak.
  • Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
  • Sementara itu panaskan kukusan.
  • Masukkan pau dalam kukusan dan kukus sehingga masak, anggaran selama 10 minit.
  • Buka tudung kukusan dengan perlahan-perlahan supaya air wap tidak menimpa pau.

Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba & Dipersilakan share.

from Klik Disini http://ift.tt/2euN04L
Resepi Pau Kukus Gubu Lembut - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+