Resepi Daging Masak Kari Kering
Bahan-bahan:
- ½ kg daging
- Garam secukup rasa
- Serbuk kunyit
- Minyak untuk menggoreng
- 100 ml air
- 125 ml santan pekat
- Lada sulah secukup rasa
Bahan A:
- 2 labu bawang besar dihiris halus
- 4 cm halia dihiris halus
- 5 ulas bawang merah dikisar
- 3 ulas bawang putih dikisar
- Setangkai daun kari
- 3 cm kulit kayu manis
- 2 sudu besar serbuk kari daging
- 1 sudu besar cili kisar
Cara penyediaan:
- Perap daging bersama serbuk kunyit dan garam selama 20 minit.
- Tumis bahan A hingga kekuningan. Masukkan air, santan, garam dan lada sulah secukup rasa. Masak hingga mendidih.
- Kecilkan api, masukkan daging. Masak hingga kuah kering.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2evlEx7
Resepi Daging Masak Kari Kering - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah