Resepi Serunding Ikan
Bahan-Bahan:
- 1 kg ikan tenggiri/kembung/sardin
- 1 ½ biji kelapa (ambil 1 ½ cawan pati santan)
- 2 keping asam gelugur
- 2 camca kecil garam
- 2 camca kecil gula
Bahan giling/kisar:
- 15 tangkai cili merah
- 4 sm halia
- 15 bawang merah atau 5 bawang besar
- 2 ulas bawang putih
Cara penyediaan:
- Kukus ikan hingga masak dan sejukkan pada suhu bilik. Asingkan dari tulang isinya kemudian dilecek sedikit.
- Satukan kesemua bahan dalam kuali. Masak atas api sederhan selama 5 minit sambil dikacau. Kecilkan api dan kacau berterusan sehingga betul-betul kering.
Sedia untuk dihidangkan.
from Klik Disini http://ift.tt/2dSAywj
Resepi Serunding Ikan - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah