-->
Sabtu, 29 Oktober 2016

Resepi Sup Bawang Besar - Resep Maskan


Resepi Sup Bawang Besar

BAHAN-BAHAN :
  • 2 – 3 bawang besar (saiz sederhana)
  • 6 cawan stok ayam / daging
  • Thyme (kuantiti terpulang)
  • Beberapa keping daun bay
  • Keju
  • Roti bun
  • Garam
  • Lada sulah

CARA MASAKAN :
  1. Hiris halus bawang besar
  2. Panaskan periuk dengan mentega dengan api yang sederhana.Masukan hirisan bawang ke dalam periuk dan gaul sehingga rata. Biarkan selama 20 – 30 minit atau warna bawang menjadi keperangan.
  3. Taburkan sedikit lada sulah, masukan beberapa keping daun bay  dan thyme ke dalam periuk.
  4. Tuangkan stok ayam / daging dan biarkan ia mereneh.
  5. Kemudian, letak secubit garam dan gaul sehingga sebati lalu matikan api.
  6. Sementara itu, potong bun sehingga menjadi bentuk bulat dan tungkan sedikit minyak zaitun lalu taburkan garam dan lada sulah ke atasnya. Bakar ia dalam ketuhar 180 – 190oC selama 10 – 15 minit atau sehingga keperangan.
  7. Sebaik sahaja ia dibakar, mula hiasi hidangan.
  8. Tuangkan sup ke dalam mangkuk dan letakkan roti di atasnya. Sagatkan keju ke atasnya hingga menutupi roti tersebut.
  9. Bakar semula dalam ketuhar selama 10 minit.
  10. Sejukan sebentar dan sedia di hidangkan. Nah, kini kamu boleh nikmatinya!

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.



from Klik Disini http://ift.tt/2fqZCuK
Resepi Sup Bawang Besar - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+