Resepi Sup Bawang Besar
BAHAN-BAHAN :
- 2 – 3 bawang besar (saiz sederhana)
- 6 cawan stok ayam / daging
- Thyme (kuantiti terpulang)
- Beberapa keping daun bay
- Keju
- Roti bun
- Garam
- Lada sulah
CARA MASAKAN :
- Hiris halus bawang besar
- Panaskan periuk dengan mentega dengan api yang sederhana.Masukan hirisan bawang ke dalam periuk dan gaul sehingga rata. Biarkan selama 20 – 30 minit atau warna bawang menjadi keperangan.
- Taburkan sedikit lada sulah, masukan beberapa keping daun bay dan thyme ke dalam periuk.
- Tuangkan stok ayam / daging dan biarkan ia mereneh.
- Kemudian, letak secubit garam dan gaul sehingga sebati lalu matikan api.
- Sementara itu, potong bun sehingga menjadi bentuk bulat dan tungkan sedikit minyak zaitun lalu taburkan garam dan lada sulah ke atasnya. Bakar ia dalam ketuhar 180 – 190oC selama 10 – 15 minit atau sehingga keperangan.
- Sebaik sahaja ia dibakar, mula hiasi hidangan.
- Tuangkan sup ke dalam mangkuk dan letakkan roti di atasnya. Sagatkan keju ke atasnya hingga menutupi roti tersebut.
- Bakar semula dalam ketuhar selama 10 minit.
- Sejukan sebentar dan sedia di hidangkan. Nah, kini kamu boleh nikmatinya!
Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2fqZCuK
Resepi Sup Bawang Besar - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah