Cara-Cara Membuat Bendi Goreng Tepung Rangup Yang Sedap Lagi Enak
Bahan-bahannya:
- 5 biji bendi Hijau
- 4 sudu besar tepung beras + 1 sudu besar tepung beras
- 1 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu kecil serbuk cili
- 1 sudu besar rempah kari
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/2 sudu kecil garam + sedikit serbuk pati ayam
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 2 sudu besar air (tambah jika perlu)
Cara Menyediakan Bendi Goreng Tepung Rangup yang sedap lagi enak
- Basuh bersih bendi dan potong serong dan sama nipis.
- Masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk yang berisi bendi tadi kecuali air. Gaul semua bahan hingga rata dan sebati.
- Masukkan 1 sudu air dahulu dan gaul rata. Jika ianya nampak masih agak kering masukkan 1 sudu air lagi atau lebih. Pastikan campuran tidak terlalu cair atau terlalu pekat dan tepung bersalut cantik pada bendi.
- Panaskan minyak masak secukupnya dalam non-stick pan. Bila minyak dah betul-betul panas masukkan bendi sekeping demi sekeping dan jangan digoreng terlalu banyak pada sesuatu masa.
- Goreng bendi hingga betul-betul garing. Angkat dan toskan minyaknya. Makan bersama nasi panas atau begitu saja pun sedap.
Anda boleh juga guna tips di bawah ini untuk bancuhan tepung serbaguna:
- 10 sudu besar tepung gandum, 1 sudu besar tepung beras, serbuk cili, lada sulah, garam dan perasa. Campurkan semuanya.
- Pecahkan sebiji telur. Celup bendi dalam telur kemudian dalam tepung yang dah dicampur tadi.
- Kalau nak campur dengan serbuk roti pun sedap. Lebih rangup.
Selamat mencuba uolss & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2fceTOp
Cara-Cara Membuat Bendi Goreng Tepung Rangup Yang Sedap Lagi Enak - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah