Resepi mudah tapi pasti sedap! "PENGAT PISANG"
Bahan-bahan:
- 10 biji Pisang Abu/Raja - atau 1 ikat pun boleh. Buang kulit belah dua/ potong bulat-bulat.
- 1 kotak santan
- 2 sudu sagu biji - direndam
- 2 ketul (saiz sederhana) gula Melaka - dihiris supaya mudah larut
- Secubit garam
- 2 helai daun pandan
- Resepi Pengat Pisang Yang Pasti Sedap
- Cara Menyediakan Pengat Pisang Yang Pasti Sedap
Cara penyedianya:
- Masukkan santan dengan secawan air, daun pandan (diikat) dan gula melaka.
- Biarkan gula melaka larut.
- Kacau santan sehingga mendidih.
- Masukkan pisang, sagu dan garam. Biarkan beberapa minit.
- Sedia untuk dihidangkan.
Tips orang lama:
- Pastikan sagu mata ikan tidak dimasukkan terlalu banyak kerana ia cepat mengembang dan boleh menyebabkan kuah menjadi terlalu pekat.
- Tambahan garam adalah perlu kerana ia berfungsi untuk menambahkan rasa lemak dan enak pengat anda.
Selamat mencuba uolsss & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2g5ZfDP
Resepi mudah tapi pasti sedap! "PENGAT PISANG" - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah