Cara-Cara Membuat Karipap Cheese Istimewa yang enak.
Bahan-bahan untuk karipap
- 225gm tepung gandum
- 80gm margerin
- 70ml air @ secukupnya
- sedikit garam halus
Cara untuk membuat karipap
- Satukan tepung dan margerin, gaul hingga rata .
- Air dan garam disatukan, kacau hingga garam hancur.
- Masukkan air dalam adunan dan gaul hingga lembut dan licin (pakai mixer je).
- Pastikan masukkan air sedikit-sedikit. Jika dah ok, tak perlu habiskan. Jika adunan masih keras, boleh tambah sikit lagi.
- Ambil sedikit adunan, bulat-bulatkan kemudian digelek nipis. Letak inti secukupnya, tutup dan kelim ditepinya.
- Goreng hingga keemasan dan sedap dimakan panas-panas....cheese meleleh tu!!!
Bahan untuk inti cheese
- 2 biji kentang ~ direbus dan dilecek halus
- sedikit daun sup
- lada sulah secukupnya
- mayonis secukupnya
- susu cair secukupnya
- sausage secukupnya ~ direbus dan dipotong-potong
- cheese cheddar secukupnya ~ disagat mengikut citarasa
Cara membuat inti
- Kentang yang dah dilecek, digaulkan bersama lada sulah, daun sup, mayonis, dan susu cair. Masukkan susu cair sikit-sikit. Pastikan adunan tak kering sangat. Agak-agak adunan dah lembut pun ok.
- Sausage boleh digantikan dgn jejari ketam jika suka ataupun campur keduanya sekali lagi sedap.
- Untuk cheese dan sosej, terpulang kepada anda. Kalau suka banyak, masukkan sosej yang dipotong atau cheese yang disagat banyak. (takut tak muat nanti..heheheh)
- Dah siap semuanya, bolehlah dimasukkan dalam karipap.
- Nak letak cheese dan sosej sahaja pun ok. Tapi saya campur sekali dengan kentang biar penuh intinya!!!!!!.
P/S : Kalau nak pedas sedikit bolehlah potong cili api/cili merah dan digaul bersama. Tapi untuk rasa yang lebih universal, rasanya dah ok kot...hehehe.. Selamat mencuba uolsss & Jangan lupa share ye.
from Klik Disini http://ift.tt/2f3iIFA
Cara-Cara Membuat Karipap Cheese Istimewa yang enak. - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah