Gambar Hiasan
Bahan-bahan Kek Batik Marie Leleh
- 1 paket biskut marie
- 125 gram mentega
- 150 gram coklat masakan
- 3 biji telur
- ½ cawan kecil susu segar
- 3 sudu susu pekat
- 80 gram milo/horlick
- ½ Coklat masakan / Ganache
- 2 sudu susu pekat
- 2 kiub mentega
Cara Membuatnya:
- Pukul telur sehingga hancur dan dan selepas itu, ketepikan telur itu dahulu.
- Panaskan susu segar di dalam periuk dengan api kecil tetapi jangan sampai mendidih.
- Masukkan susu pekat, milo, dan coklat masakan. Kacau hingga larut.
- Masukkan mentega dan telur, kacau hingga mendidih dan adunan menjadi pekat dan berkilat.
- Masukkan biskut marie dan gaul hingga rata. Biarkan seketika sehingga biskut agak lembut.
- Masukkan ke dalam loyang atau acuan yang sesuai dan tekan hingga mampat.
- Simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Cara-cara Membuat Bahan Hiasan:
- Panaskan coklat masakan/ganache secara double boiler.
- Masukkan susu pekat dan mentega.
- Kacau hingga sebati.
- Keluarkan kek batik yang telah disejukkan dan tuang bahan hiasan ini di atas kek batik tersebut.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2gamgaV
Cara-Cara Membuat Kek Batik Marie Leleh - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah