-->
Senin, 14 November 2016

Cara-Cara Membuat Kek Black Forest Dengan Betul - Resep Maskan


Resepi Kek Black Forest

BAHAN-BAHANYA :
  • 8 - kuning telur
  • 6 - putih telur
  • 175 gram gula pasir
  • 100 gram tepung gandum
  • 25 gram tepung jagung
  • 30 gram serbuk coklat
  • 15 gram susu tepung
  • 100 gram mentega, dicairkan

BAHAN SIRAP:
  • 100 gram gula pasir
  • 100 ml air
  • 50 ml kirch (minuman ceri)

HIASAN:
  • 1 tin dark cerry, ditoskan
  • 500 ml krim pekat, pukul kembang
  • 8 buah ceri merah bertangkai
  • 200 gram dark chocolate, diparut kasar

CARA MEMBUAT:
  1. Buat kek, pukul telur dan gula pasir sehingga kaku. Ayak tepung gandum, jagung, serbuk coklat, susu tepung ke atas adunan sambil dikacau rata.
  2. Tuangkan mentega cair. Kacau rata. Tuang adunan ke dalam loyang bulat 22 cm yang telah dioles marjerin dan dialasi kertas.
  3. Masak adunan dengan suhu 160 ° c selama 45 minit. Angkat dan sejukkan.
  4. Sementara itu buat sirap, rebus air dan gula sehingga mendidih, sejukkan lalu campur dengan kirch.
  5. Belah kek menjadi 2 tumpuk. Percikkan tiap permukaan kek dengan sirap. Olesi krim pekat. Susun dark cerry kemudian tutup dengan potongan kek lainnya.
  6. Tutup semua permukaan kek dengan krim pekat, taburkan coklat parut. Sempritkan bentuk bunga dari krim pekat, letakkan ceri tangkai. Sajikan sejuk.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.




from Klik Disini http://ift.tt/2f8xQ2m
Cara-Cara Membuat Kek Black Forest Dengan Betul - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+