Resepi Kek Black Forest
BAHAN-BAHANYA :
- 8 - kuning telur
- 6 - putih telur
- 175 gram gula pasir
- 100 gram tepung gandum
- 25 gram tepung jagung
- 30 gram serbuk coklat
- 15 gram susu tepung
- 100 gram mentega, dicairkan
BAHAN SIRAP:
- 100 gram gula pasir
- 100 ml air
- 50 ml kirch (minuman ceri)
HIASAN:
- 1 tin dark cerry, ditoskan
- 500 ml krim pekat, pukul kembang
- 8 buah ceri merah bertangkai
- 200 gram dark chocolate, diparut kasar
CARA MEMBUAT:
- Buat kek, pukul telur dan gula pasir sehingga kaku. Ayak tepung gandum, jagung, serbuk coklat, susu tepung ke atas adunan sambil dikacau rata.
- Tuangkan mentega cair. Kacau rata. Tuang adunan ke dalam loyang bulat 22 cm yang telah dioles marjerin dan dialasi kertas.
- Masak adunan dengan suhu 160 ° c selama 45 minit. Angkat dan sejukkan.
- Sementara itu buat sirap, rebus air dan gula sehingga mendidih, sejukkan lalu campur dengan kirch.
- Belah kek menjadi 2 tumpuk. Percikkan tiap permukaan kek dengan sirap. Olesi krim pekat. Susun dark cerry kemudian tutup dengan potongan kek lainnya.
- Tutup semua permukaan kek dengan krim pekat, taburkan coklat parut. Sempritkan bentuk bunga dari krim pekat, letakkan ceri tangkai. Sajikan sejuk.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2f8xQ2m
Cara-Cara Membuat Kek Black Forest Dengan Betul - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah