Cara-Cara Membuat Kek Keju blueberry
Bahan-bahan :
- 1 buah sponge cake ukuran 20cm, dibahagi jadi 4 lapisan (hanya 1 lapis yang dipakai)
Bahan mousse cheese:
- 350 gram light cream cheese
- 350 gram gula pasir
- 600 gram whipped cream
- 5 helai gelatin, direndam sehingga lembut, dipanaskan hingga cair
- 100 gram white chocolate, diparut
Bahan filling:
- 300 gram blueberry dalam tin
CARA MEMBUAT :
- Letakkan 1 helai sponge di dasar loyang. Asingkan.
- Mousse: pukul cream cheese dan gula pasir sehingga lembut. Masukkan whipped cream sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan.
- Tambahkan gelatin cair. Kacau rata. Terakhir masukkan 3/4 bahagian white cooking chocolate parut, kacau rata.
- Bagi adunan menjadi dua bahagian. Satu bahagian ke atas sponge. Ratakan. Tuang selai blueberry, ratakan ke seluruh permukaan adunan pertama dengan menggunakan plastik segitiga.
- Terakhir, tutup kembali dengan adunan kedua sehingga penuh ke dalam loyang dan ratakan atasnya.
- Simpan sekurang-kurangnya 2 jam dalam freezer. Keluarkan dari cetakan. Hias dengan taburan white cooking chocolate parut di atas permukaan cake. Hias dengan selai blueberry.
Selamat mencuba uolss & Jangan lupa share. ^_^
from Klik Disini http://ift.tt/2gkvcIf
Cara-Cara Membuat Kek Keju blueberry - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah