CARA-CARA MENYEDIAKAN RESEPI TOMYAM UDANG YANG ENAK
Bahan-bahannya:
- 500 g udang saiz besar
- Kobis bunga
- 1 batang karot
- 2 biji tomato - dipotong dadu
- 2 sudu makan paste tomyam
- 1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
- 3 helai daun limau purut - dibuang batang tengahnya
- 2 batang serai - dititik
- 1 biji bawang besar - dipotong dadu
- 1 inci lengkuas - dihiris nipis
- 2 pokok daun sup - dicincang
- 2 mangkuk air
Cara-caranya:
- Didihkan air dalam periuk. Masukkan bawang besar, serai dan lengkuas. Biarkan mendidih.
- Masukkan paste tomyam dan karot. Biarkan mendidih.
- Masukkan kobis bunga dan daun limau purut. Biarkan mendidih lagi sekali. (Kalau nak pedas bolehlah dimasukkan cili padi yang dititik sahaja)
- Masukkan garam, serbuk perasa dan jus limau nipis.
- Masukkan buah tomato dan daun sup. Kacau sebentar dan kuah mendidih.
- Tutup api. Baru masukkan udang. Kacau-kacau sebentar hingga kulit udang bertukar merah. (Kuah yang panas akan memasak udang tadi).
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2f0IsiR
CARA-CARA MENYEDIAKAN RESEPI TOMYAM UDANG YANG ENAK - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah