CARA-CARA YANG BETUL MEMASAK LEMAK UDANG DAN NENAS
BAHAN-BAHANNYA:
- 5 - 6 ekor udang bersaiz besar (samada udang galah atau udang kaki merah)
- 1 biji nenas Sarawak saiz kecil
- 3 batang serai, dititik
- 2 helai daun kunyit, disiat
- 800 ml santan cair
- 400 ml pati santan
- 1 keping asam gelugor
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS:
- 2 biji cili merah
- 20 biji cili padi
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan
- 2 biji buah keras
- 2 keping hirisan nenas
- 1/2 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA:
- Udang dikerat muncungnya, buang kotoran di hujung kepala udang, kerat sedikit kaki2nya. Cuci bersih dan toskan.
- Nenas dikupas, kemudian hiris kasar2, ketepikan.
- Masukkan udang, serai titik, asam gelugor dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.
- Masukkan santan cair, kacau dan biar mendidih. Tambah nenas dan masak sekejap.
- Tuang pati santan dan masukkan daun kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api sederhana, kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2ghnMIx
CARA-CARA YANG BETUL MEMASAK LEMAK UDANG DAN NENAS - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah