Resepi Bibik "Acar Jawa"
Bahan-bahan yang dikisar halus:
- Segenggam bawang merah (dalam 6 ulas kot)
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji buah keras
- Sedikit halia
- 3 hiris lengkuas
- 1/2 sudu teh lada putih
- 1cm kunyit hidup
- Daun salam
- Sedikit udang
- 10 ulas bawang merah - dikupas
- 10 tangkai cili padi
- 1 batang timun - potong macam untuk buat acar
- 1 batang carrot - potong macam untuk buat acar
- sedikit bunga kobis.
Cara Membuatnya :
- Tumis bahan kisar sehingga wangi.
- Masukkan udang.
- Masukkan air secukupnya... (acar ni berkuah). Perisakan dengan garam, gula dan lada.
- Masukkan sayur-sayuran dan daun salam.
- Ubahsuai pelbagai sayur atau ulam dengan ayam, udang dll. Mudah sangat jika bahan sambal belacan sentiasa ada di dalam peti sejuk.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2eOAiK4
Resepi Bibik "Acar Jawa" - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah