-->
Sabtu, 12 November 2016

Resepi Bibik "Acar Jawa" - Resep Maskan


Resepi Bibik "Acar Jawa"

Bahan-bahan yang dikisar halus:
  • Segenggam bawang merah (dalam 6 ulas kot)
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji buah keras
  • Sedikit halia
  • 3 hiris lengkuas
  • 1/2 sudu teh lada putih
  • 1cm kunyit hidup
  • Daun salam
  • Sedikit udang

  • 10 ulas bawang merah - dikupas
  • 10 tangkai cili padi
  • 1 batang timun - potong macam untuk buat acar
  • 1 batang carrot - potong macam untuk buat acar
  • sedikit bunga kobis.

Cara Membuatnya :
  1. Tumis bahan kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan  udang.
  3. Masukkan air secukupnya... (acar ni berkuah). Perisakan dengan garam, gula dan lada.
  4. Masukkan sayur-sayuran dan daun salam.
  5. Ubahsuai pelbagai sayur atau ulam dengan ayam, udang dll. Mudah sangat jika bahan sambal belacan sentiasa ada di dalam peti sejuk.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.




from Klik Disini http://ift.tt/2eOAiK4
Resepi Bibik "Acar Jawa" - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+