Resepi Tok Wan "Pajeri Jantung Pisang"
Bahan-Bahanya :
- 2-3 sudu besar serbuk kari daging
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- segenggam udang kering/udang segar
- sedikit halia
- Rempah tumis - bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkeh, buah pelaga
- 3-5 biji cili api
- 120gram santan
- 1 biji jantung pisang - dibelah dua dan direbus
- sedikit asam gelugor kering
Cara penyedian :
- Panaskan minyak. Tumis dengan rempah tumis dan bawang, halia serta cili api.
- Setelah bawang garing, masukkan rempah kari. Biarkan sehingga rempah masak atau pecah minyak.
- Masukkan udang/udang kering dan sedikit air.
- Masukkan santan, asam gelugor dan perisakan dengan garam dan gula.
- Masukkan jantung pisang. Masak sehingga jantung pisang empuk.
P/S : Pajeri ni sebenarnya versatile - boleh dimasakkan dengan nanas, terung, jantung pisang ataupun rebung..
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2eOu6BS
Resepi Tok Wan "Pajeri Jantung Pisang" - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah