Resepi Daging Cincang Dhal Berempah
Bahan-Bahan:
- 250 gram daging cincang
- 125 gram kacang dhal (direbus hingga lembut)
- 30 gram serbuk rempah kari daging
- 2 gram serbuk lada hitam
- 6 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- ½ inci halia (ditumbuk)
- 30 ml minyak masak
- 1 labu bawang besar (dicincang)
- 30 ml jus asam jawa
- 250 ml air
- Garam dan gula secukup rasa
- ½ inci kulit kayu manis
- 2 batang kacang botol (dipotong serong dan dicelur seketika)
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk.
- Apabila bahan-bahan tumisan telah naik bau, masukkan rempah, kulit kayu manis dan daging. Kacau sehingga daging menjadi garing.
- Masukkan pula bawang besar yang telah dicincang dan kacau lagi.
- Masukkan garam, gula dan air ke dalam masakan. Kacau sehingga rata dan daging menjadi lembut
- Masukkan kacang dhal bersama perahan air asam jawa.
- Hidangkan daging cincang dhal berempah ni bersama kacang botol yang telah dicelur. Ia boleh dihidangkan bersama roti mahupun nasi.
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.
from Klik Disini http://ift.tt/2eK8He9
Resepi Daging Cincang Dhal Berempah - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah