Resepi Mak Mertua Den "Soto Ayam"
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam - di potong kecil
- 3 biji bawang besar - belah 4
- 5 ulas bawang putih - diketuk
- 2 inci halia - dihiris
- 2 bungkus sub bunjut
- sedikit kayu bahan penumis (bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis)
- garam, serbuk perisa dan sedikit gula secukup rasa
Cara memasak:
- Satukan kesemua bahan kecuali perasa dalam periuk dan direbus. Bila ayam empuk, masukkan garam, serbuk perisa dan sedikit gula mengikut citarasa sendiri.
Bahan untuk bawang
- 10 biji bawang merah - dihiris
- 2 sudu makan minyak masak
Cara memasak:
- Bawang perlu digoreng dengan minyak yang belum digunakan. Panaskan minyak dan goreng bawang sehingga kekuningan. Masukkan terus ke dalam periuk sup ayam tadi, kacau dan tutup.
Bahan taburan
- Sedikit Daun sup dan daun Bawang - Dihiris dan mditabur pada sup sebelum dihidangkan.
Bahan Sambal kicap
- 20 biji cili api
- 2 biji limau kasturi/ 1 biji limau nipis
- 2 ulas bawang putih kicap
- sedikit gula
Tumbuk cili bersama bawang putih hingga lumat. Masukkan dalam mangkuk, selepas itu tuang kicap, gula dan perahkan limau.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2eptjaq
Resepi Mak Mertua Den "Soto Ayam" - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah