-->
Kamis, 03 November 2016

Resepi Pekasam Ikan Puyu Opah - Resep Maskan


Resepi Pekasam Ikan Puyu Opah
  • 1 mangkuk beras, 
  • 1 cawan garam kasar, 
  • Air suam secukupnya & 
  • 1kg ikan puyu (ikan lain pun ok!).

  1. Ikan disiang serta dibersihkan dan kemudian digaul dengan garam kasar dan dibiarkan semalaman didalam bekas yang tertutup. 
  2. Beras digoreng sehingga perang dan dimesin halus. 
  3. Campurkan 3 cawan air suam serta 1/2 cawan garam kasar dan gaul sehingga larut. 
  4. Masukkan beras yang telah dimesin kedalam campuran air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat-(bahan A)
  5. Ikan yang telah diperap tadi dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinan. 
  6. Celupkan ikan tadi seekor demi seekor kedalam bahan A dan susun didalam bekas yang ditutup rapat (balang atau tupperware) dan dibiarkan selama 4-5 hari. 
  7. Untuk lebih sedap simpan sehingga 1 minggu. 

P/S :
Pekasam ikan puyu boleh tahan selama 1-2 bulan sekiranya dibuat mengikut aturan.
Untuk lebih 'kick' goreng sehingga garing dan masukkan bawang (kecil atau besar).Ikan tadi dihidangkan bersama perahan limau nipis.





from Klik Disini http://ift.tt/2fg7miN
Resepi Pekasam Ikan Puyu Opah - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+