Resepi Pekasam Ikan Puyu Opah
- 1 mangkuk beras,
- 1 cawan garam kasar,
- Air suam secukupnya &
- 1kg ikan puyu (ikan lain pun ok!).
- Ikan disiang serta dibersihkan dan kemudian digaul dengan garam kasar dan dibiarkan semalaman didalam bekas yang tertutup.
- Beras digoreng sehingga perang dan dimesin halus.
- Campurkan 3 cawan air suam serta 1/2 cawan garam kasar dan gaul sehingga larut.
- Masukkan beras yang telah dimesin kedalam campuran air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat-(bahan A)
- Ikan yang telah diperap tadi dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinan.
- Celupkan ikan tadi seekor demi seekor kedalam bahan A dan susun didalam bekas yang ditutup rapat (balang atau tupperware) dan dibiarkan selama 4-5 hari.
- Untuk lebih sedap simpan sehingga 1 minggu.
P/S :
Pekasam ikan puyu boleh tahan selama 1-2 bulan sekiranya dibuat mengikut aturan.
Untuk lebih 'kick' goreng sehingga garing dan masukkan bawang (kecil atau besar).Ikan tadi dihidangkan bersama perahan limau nipis.
from Klik Disini http://ift.tt/2fg7miN
Resepi Pekasam Ikan Puyu Opah - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah