Resepi Tauhu Jepun Berkuah
Bahan-bahan:
- 2 bungkus tauhu jepun (dikenali juga sebagai tahu telur/lembut)
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia – dimayang
- Sedikit sos tiram
- Sedikit kicap pekat
- Gula dan garam secukup rasa
- 1 biji telur
- Sedikit air
- Sedikit tepung gandum dibancuh dengan sedikit air – untuk celup tauhu
- Sedikit tepung jagung – untuk pekatkan kuah
Cara Penyediaan:
- Potong tauhu setebal 2cm. celup ke dalam bancuhan tepung gandum dan goreng sehingga kekuningan. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih bersama halia. Masukkan air,sos tiram, kicap, gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan telur dan kacau seketika. Masukkan tauhu goreng dan gaul sehingga rata.
- Akhir sekali masukkan tepung jagung dan gaul sehingga mereneh.
Sedia dihidangkan. Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2f5e4Vz
Resepi Tauhu Jepun Berkuah - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah