Resepi Udang Goreng Berempah
Bahan-bahan :
- 500 gms udang saiz sederhana besar — buang kulit dan bersihkan
- 4 bawang merah - a
- 2 ulas bawang putih - b
- 3 cm halia - c
- 1 cm kunyit – d (a,b,c & d tumbuk bersama-sama)
- 1 bawang besar — hiris
- 1 cawan santan pekat — dari ½ biji kelapa parut
- 1 sudu makan serbuk kari — gaul rata dengan 1 sudu makan serbuk kari
- 1 tangkai daun kari
- 1 sudu makan minyal masak
- Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau. Masukkan daun kari.
- Masukkan serbuk kari dan kacau sehingga naik baud an terbit mintak, pastikan tidak hangus.
- Masukkan bawang besar dan santan kelapa. Masak hingga mendidih.
- Masukkan udang dan panaskan hingga masak.
- Tutup api dan sedia dihidangkan panas-panas bersama nasi.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2eeCjDW
Resepi Udang Goreng Berempah - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah