BANANA CRUMB MUFFINS
Bahan-bahannya (Untuk 10 biji)
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu teh baking powder
- ½ sudu teh garam
- 3 biji pisang, dilecek
- ¾ cawan gula
- 1 biji telur, dipukul sedikit
- 1/3 cawan mentega, dicairkan
- 1/3 cawan gula perang, dipadatkan (D guna Muscovado Dark Brown Sugar)
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1/8 sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu besar mentega
Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 190’C. Sapukan loyang muffin dengan mentega atau boleh gunakan muffin cups.
2. Didalam mangkuk yang besar, campurkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan garam.
3. Didalam mangkuk yang berasingan, campurkan bersama pisang, gula, telur dan mentega cair.
4. Campurkan adunan pisang kedalam adunan tepung tadi dan gaul sehingga adunan sebati. Sendukkan adunan kedalam muffin cups yang telah disediakan.
5. Didalam mangkuk yang kecil, campurkan gula perang, 2 sudu besar tepung gandum dan serbuk kayu manis. Masukkan 1 sudu besar mentega dan ramas menggunakan hujung jari sehingga ia berketul-ketul seperti serbuk roti. Taburkan topping diatas adunan muffin.
6. Bakar didalam ketuhar selama 18 – 20 minit atau sehingga lidi pengguji keluar bersih.
Nota D: D lebihkan bahan-bahan untuk topping agar rasanya lebih ummphhh… Sedap you…