-->
Jumat, 15 April 2016

Resep Dan Cara Membuat lemak pucuk ubi telur itik | Resep Masakan





Bahan2 lemak pucuk ubi telur itik :

-1 biji kelapa (besar) perah ambil santannya- kalau suka kuah pekat boleh tambah ye.,
- 1 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 3 inci kunyit hidup
- 5 biji telur itik
- secekak pucuk ubi(ambil pucuk sahaja ye, jgn ambil daun yg tua)
- 2 keping asam keping
- 15 bij cili api (pedas ikut kesukaan sendiri)
- 1 batang serai diketuk


Cara Penyediaan lemak pucuk ubi telur itik :

- Pucuk ubi dicelur dgn sedikit garam hingga empuk.
- Kelapa diperah ambil santan dan masukkan dalam periuk.
- Kemudian kisar halus bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup.
- Curah bahan kisar & serai ke dalam periuk santan tadi dan masak di atas api sederhana.
- Masukkan asam keping, kacau hingga mendidih.
- Selepas itu, pecahkan telur sebiji sebiji hingga habis.
- Apabila telur sudah separuh masak, barulah masukkan pucuk ubi yang sudah dicelur.
- Akhir sekali masukkan garam dan rasalah masinnya... Kalau suka boleh bubuh aji sedikit..


from Baca Resep http://ift.tt/1WwD21a
Resep Dan Cara Membuat lemak pucuk ubi telur itik - Resep Masakan

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+