Resepi Ikan Keli Berlada
Bahan-Bahannya :
- 2 ekor ikan keli (sederhana besar) - dikelar badannya
- Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)
- Serbuk kunyit & garam
- Minyak utk menggoreng
- 4 biji cili masak
- (boleh juga ditambah dgn Cili api kalau suka extra pedas)
- 3 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 1 labu bawang besar
- sedikit halia
- asam jawa, gula, garam & serbuk perasa (ajinomoto la biasanya) secukupnya
Cara-Caranya :
- 1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir.
- 2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian digoreng sampai gareng.
- 3. Blendkan cili masak, bawang merah & putih juga halia. Tumiskan sampai naik bau.
- 4. Masukkan Air asam jawa, gula, garam & ajinomoto secukupnya.
- 5. Kalau suka dgn sambal yg agak berkuah tambahkan air & biarkan menggelegak.
- 6. Masukkan pula bawang besar yg dihiris sampai layu.
- 7. Akhir sekali masukkan la ikan keli yg dah digoreng & terbalik2kan. Cepat2 la tutup api nanti ikan jadi lembik.
Siap untuk di sajikan..
from Klik Disini http://ift.tt/2dPDOXX
Resepi Ikan Keli Berlada ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah