-->
Jumat, 14 Oktober 2016

Resepi Ikan Keli Berlada ~ klik disini - Resep Maskan


Resepi Ikan Keli Berlada

Bahan-Bahannya :
  • 2 ekor ikan keli (sederhana besar) - dikelar badannya
  • Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)
  • Serbuk kunyit & garam
  • Minyak utk menggoreng
  • 4 biji cili masak
  • (boleh juga ditambah dgn Cili api kalau suka extra pedas)
  • 3 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • sedikit halia
  • asam jawa, gula, garam & serbuk perasa (ajinomoto la biasanya) secukupnya

Cara-Caranya :
  • 1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir.
  • 2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian digoreng sampai gareng.
  • 3. Blendkan cili masak, bawang merah & putih juga halia. Tumiskan sampai naik bau.
  • 4. Masukkan Air asam jawa, gula, garam & ajinomoto secukupnya. 
  • 5. Kalau suka dgn sambal yg agak berkuah tambahkan air & biarkan menggelegak.
  • 6. Masukkan pula bawang besar yg dihiris sampai layu.
  • 7. Akhir sekali masukkan la ikan keli yg dah digoreng & terbalik2kan. Cepat2 la tutup api nanti ikan jadi lembik.
Siap untuk di sajikan..


from Klik Disini http://ift.tt/2dPDOXX
Resepi Ikan Keli Berlada ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+