Resepi Kek Coklat Lava
Bahan-bahan: (Resepi untuk 4 hidangan)
- 2 kuning telur
- 2 biji telur
- 3 sudu gula
- 3 1/2 auns coklat gelap dicincang
- 5 sudu mentega
- 4 sudu teh serbuk koko
- 3 sudu tepung
- secubit garam
- Beberapa titis ekstrak vanila
- Gula aising dan buah strawberi untuk hiasan.
Cara Penyediaan:
- Gris 4 biji mangkuk ramekins (saiz 5 1/2 auns) dengan mentenga. Tempat semuanya ke dalam mangkuk kaserol .
- Putar kuning telur, telur, dan gula dalam mangkuk sehingga ringan berbuih dan berwarna kekuningan seperti warna lemon. Ketepikan.
- Cairkan coklat gelap dan mentega di dalam mikrowave dalam jangka masa 30 saat , kacau dan ulang 1 hingga 3 minit sehingga cair sepenuhnya.
- Masukkan campuran coklat cair dan gula ke dalam adunan telur tadi. Putar sehingga campuran sebati.
- Ayak serbuk koko ke dalam adunan; kacau hingga mesra.
- Ayak tepung dan garam ke dalam adunan; kacau hingga mesra.
- Masukkan ekstrak vanila ke dalam adunan; kacau hingga mesra.
- Pindahkan adunan masuk ke dalam beg plastik.
- Gunting satu sudut beg itu untuk membuat muncung.
- Picit adunan sama banyak ke dalam setiapmangkuk ramekin yang telah disediakan ; ketuk mangkuk ramekin perlahan-lahan untuk mengeluarkan gelembung udara. Simpan dalam peti sejuk anggaran 30 minit.
- Sementara itu panaskan ketuhar kepada 425 darjah F (220 darjah C).
- Susun ramekins dalam mangkuk kaserol . Tuangkan air panas ke dalam pinggan kaserol sehingga separuh aras mangkuk ramekins .
- Masukkan ke dalam ketuhar yang telah panas selama 15-18 minit.
- Keluarkan dan ketepikan selama 15 minit.
- Longgarkan tepi kek dari mangkuk ramekin dengan pisau . Terbalikkan setiap kek ke pinggan dan taburkan dengan serbuk gula aising dan hiasi dengan hirisan buah strawberi.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2eMBLED
Resepi Kek Coklat Lava - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah