-->
Selasa, 08 November 2016

ResepiTok Wan Ikan Patin Belada - Resep Maskan


Resepi Ikan Patin Belada

BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 ekor ikan patin
  • 10 tangkai cili kering ]*
  • 5 ulas bawang merah ]*
  • 3 ulas bawang putih ]* Semua
  • ½ inci halia ]* bahan ini
  • ½ inci kunyit hidup ]* ditumbuk
  • 1 sudu kecil kerisik ]*
  • ½ inci belacan ]*
  • 1 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 sudu besar asam jawa
  • 3 tangkai daun limau purut
  • 5 biji belimbing buluh
  • garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara membuatnya :
  1. Tumiskan bahan-bahan yang sudah ditumbuk hingga garing. Masukkan rempah kari dan kerisik.
  2. Tumis lagi dan masukkan sedikit air. Masukkan pula perahan air asam jawa.
  3. Kemudian masukkan ikan, belimbing buluh, garam dan serbuk perasa. Biarkan mendidih dan ikan masak.
  4. Bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.



from Klik Disini http://darahatiku.blogspot.com/2016/11/resepitok-wan-ikan-patin-belada.html
ResepiTok Wan Ikan Patin Belada - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+