Resepi Kuih Klepon Pelangi
Bahan-bahan :
- 300 gr tepung pulut
- 300 ml santan
- 5 helai daun pandan
- 5 helai daun suji
- 2 sudu makan air kapur sirih
- 1 sudu makan garam
- Sedikit pewarna kuning dan merah
- Air secukupnya
- Ais secukupnya.
Inti dan kuah:
- 100 gr nangka masak – potong dadu kecil
- 100 gr kelapa muda parut
- 100 gr gula merah
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu makan gula pasir
- air secukupnya
Cara penyediaan :
- Kisar daun pandan dan daun suji dengan sedikit air. Ketepikan.
- Satukan tepung pulut, santan, garam, dan air kapur sirih. Gaul hingga likat. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bahagian pertama dicampurkan dengan air pandan dan suji, adunan kedua, dan ketiga dicampurkan dengan pewarna makanan merah dan kuning secara berasingan. Gaul setiap bahagian sehingga rata.
- Gaul gula merah bersama nangka masak dan separuh kelapa parut untuk dibuat inti.
- Bentukkan setiap adunan bulat-bulat kecil seperti guli dan isi di tengah-tengahnya dengan inti. Ketepikan baki inti yang tinggal.
- Panaskan air sedalam ¾ periuk sehingga mendidih. Masukkan klepon yang sudah diisi dan masak sehingga terapung. Angkat dan siram dengan air biasa.
- Campurkan baki kelapa parut dengan gula pasir dan garam. Golek-golekkan klepon yang sudah sejuk sehingga disalut rata.
- Baki inti tambah air dan dipanaskan untuk dibuat kuah.
- Sajikan klepon pelangi dengan kelapa parut dan kuah inti nangka.
Sedia untuk dihidangkan.
from Klik Disini http://ift.tt/2epYln2
Resepi Kuih Klepon Pelangi ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah