Resepi Kek Lobak Bersos
Bahan-bahannya :
- 250 ml minyak masak
- 4 biji telur
- 3 sudu makan marjerin, dicairkan
- 175 gram gula pasir
- 280 gram tepung gandum
- ½ sudu teh baking powder
- ½ sudu teh baking soda
- ½ sudu the serbuk kayu manis
- ¼ sudu teh garam
- 75 gram biji gajus, dicincang
- 45 gram kelapa parut kering
- 300 gram lobak merah, diparut
Bahan sos / hiasan:
- 80 ml santan, dipanaskan
- 110 gram keju mascarpone
- 2 sudu makan madu
- 1 biji limau nipis, diambil kulitnya, diparut
- 3 sudu makan air oren sunkist
- 1 sudu teh serbuk halia
- Kelapa kering manis untuk taburan
- Panaskan ketuhar 190ºC. Blender minyak masak, telur, marjerin, dan gula pasir hingga lembut. Ketepikankan.
- Ayak tepung gandum, baking powder, dan baking soda. Masukkan serbuk kayu manis, dan garam. Kacau rata.
- Masukkan adunan minyak masak, kacang, gajus, dan lobak merah. Kacau rata.
- Tuang adunan ke loyang kek yang dioles marjerin dan dialasi kertas minyak. Masukkan kedalam ketuhar selama 50 minit.
- Sementara itu satukan santan, mascarpone, dan madu. Tambah kulit limau, air sunkist, danserbuk halia. Kacau rata.
- Setelah kek masak dan disejukkan pada suhu bilik, siram sos ke atas kuih dan taburi kelapa kering manis. Potong-potong dan sajikan.
Selamat mencuba.
Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2cYxEka
Resepi Kek Lobak Bersos ~ Klik Disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah