Resepi Kuih bom
Bahan-bahan:
Bahan inti:
- ½ biji kelapa parut
- ¼ cawan gula kabung
- ½ cawan gula pasir
- 1 helai daun pandan
- ¼ cawan air
Bahan kuih :
- 240 gram tepung pulut
- ½ sudu teh garam
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu teh air kapur
- 200 ml air
- 50 gram biji bijan
- Minyak masak secukupnnta untuk goreng terendam
Cara Penyediaan:
Penyediaan inti:
- Satukan kesemua bahan dan gaul dalam kuali. Panaskan atas api yang sederhana.
- Kacaukan hingga merengas dan separuh kering. Angkat dan ketepikan.
Penyediaan kuih :
- Satukan tepung pulut, tepung gandum, air kapur dan garam ke dalam mangkuk. Gaulrata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga membentuk adunan yang lembut. Tambah air jika tidak mencukupi.
- Ambil sedikit adunan, bentukkan bulat dan isikan inti di tengah-tengahnya. Pastikan tidak bocor. Kemudian golekkan ke atas bijan. Buat hingga habis.
- Sementara itu panaskan minyak yang banyak di dalam kuali atas api sederhana besar.
- Goreng kuih bom hingga warna keemasan. Angkat dan tos.
Sedia untuk dihidangkan.
from Klik Disini http://ift.tt/2e7Pqnl
Resepi Kuih bom ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah