Resepi Puding Karamel Coklat
Bahan-Bahan:
- 2¾ cawan tepung serbaguna
- 2½ cawan kacang pecan (dicincang)
- 2 cawan mentega (dilembut)
- 1 cawan coklat chip (semisweet)
- ½ cawan gula halus
- ¼ cawan sirap jagung
Cara-caranya :
- Panaskan ketuhar pada suhu 190C.
- Sapukan dulang pembakar berukuran 15x10 sm dengan mentega.
- Pukul satu cawan mentega dan gula halus hingga berkrim.
- Kemudian masukkan telur dan pukul hingga kembang.
- Masukkan tepung serbaguna dan gaulkan hingga sebati.
- Masukkan doh ke dalam dulang pembakar.Tekankan supaya mampat dan rata.Bakar selama 20 minit atau hingga masak.
- Karamel; satukan lebihan mentega, gula perang dan sirap jagung dalam periuk.Masak dengan api sederhana hingga mendidih sambil dikacau selalu.
- Kemudian didihkan lagi selama dua minit tanpa dikacau.
- Seterusnya, masukkan kacang pecan, gaul dan diangkat.
- Curahkan karamel ini atas doh dan bakar selama 20 minit.
- Taburkan coklat chip ketika karamel panas.Tekankan agar terbenam sedikit.
- Sejukkan sebelum dipotong empat persegi.Simpan di dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba guysss..
Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2dQEXMp
Resepi Puding Karamel Coklat ~ Klik Disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah