ASSALAMUALAIKUM GUYSSS.. KALI NI SIS NAK SHARE CARA-CARA MENYEDIAKAN RESEPI SAWI IKAN MASIN.. UOLSSS KENA CUBA RESEPI NI.. MEMANG SEDAPPP.. HEHE
BAHAN-BAHANNYA :
- 500 g sawi cina jenis pendek @ bok choy
- 50 g daging ikan masin tenggiri
- 1 biji bawang besar, hiris halus
- 4 ulas bawang putih, diketuk
- 2 biji cili merah, hiris serong
- 2 1/2 camca besar sos tiram
- 1 camca besar kicap cair
- Sedikit air
- Minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :
- Sawi cina @ bok choy, dicuci bersih, asingkan tangkai dan daunnya, siang berasingan. Daging ikan masin tenggiri, dicuci, keringkan dan dadu kecil. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, goreng ikan masin hingga kekuningan, tolak ke tepi kuali, masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili hiris, tumis hingga harum, gaul bersama ikan masin tadi.
- Masukkan sos tiram, kacau rata dan tuang sedikit air. Masukkan batang sawi cina dan masak hingga lembut, masukkan pula daunnya, kacau dan tuang kicap cair. Kacau pantas dan masak dengan api yang besar.
- Bila nampak layu sedikit, matikan api dan rasa, jika ok, boleh dihidangkan segera bersama nasi....
Selamat mencuba uolsss... Jangan lupa share tau.. ^_^
from Klik Disini http://ift.tt/2g2NQCw
CARA-CARA MENYEDIAKAN RESEPI SAWI IKAN MASIN - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah