Cara-Cara Membuat Kari Ketam Yang Mudah & Enak
Bahan-bahan:
- 600 gram ketam
- 10 bawang meraf — hiris
- 5 ulas bawang putih — hiris
- 3 sudu teh serbuk kari ikan
- 2 tangkai daun kari
- 300 gram kelapa parut
- Garam dan serbuk perisa secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
Cara Penyediaanya:
- Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian jika terlalu besar.
- Campurkan serbuk kari dengan sedikit air menjadi paste pekat.
- Panaskan 2 sudu makan minyak masak dalam periuk dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan paste serbuk kari, masak hingga naik bau kari.
- Dapatkan 2 cawan santan dari kelapa parut, ½ cawan santan pekat dan 1 ½ cawan santan cair.
- Masukkan santan cair ke dalam peiuk. Masak hingga mendidih.
- Masukkan ketam, daun kari, garam dan serbuk perisa secukup rasa.
- Setelah ketam masak (ketam bertukar warna menjadi kemerahan), masukkan santan pekat dan kecilkan api.
- Kacau sehingga kuah menjadi pekat. Tutup api.
Selamat mencuba uolss & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2fjC0DI
Cara-Cara Membuat Kari Ketam Yang Mudah & Enak - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah