-->
Senin, 21 November 2016

Cara-Cara Membuat Kari Ketam Yang Mudah & Enak - Resep Maskan


Cara-Cara Membuat Kari Ketam Yang Mudah & Enak

Bahan-bahan:
  • 600 gram ketam
  • 10 bawang meraf — hiris
  • 5 ulas bawang putih — hiris
  • 3 sudu teh serbuk kari ikan
  • 2 tangkai daun kari
  • 300 gram kelapa parut
  • Garam dan serbuk perisa secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya

Cara Penyediaanya:
  1. Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian jika terlalu besar.
  2. Campurkan serbuk kari dengan sedikit air menjadi paste pekat.
  3. Panaskan 2 sudu makan minyak masak dalam periuk dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
  4. Masukkan paste serbuk kari, masak hingga naik bau kari.
  5. Dapatkan 2 cawan santan dari kelapa parut, ½ cawan santan pekat dan 1 ½ cawan santan cair.
  6. Masukkan santan cair ke dalam peiuk. Masak hingga mendidih.
  7. Masukkan ketam, daun kari, garam dan serbuk perisa secukup rasa.
  8. Setelah ketam masak (ketam bertukar warna menjadi kemerahan), masukkan santan pekat dan kecilkan api.
  9. Kacau sehingga kuah menjadi pekat. Tutup api.
Selamat mencuba uolss & Dipersilakan share.





from Klik Disini http://ift.tt/2fjC0DI
Cara-Cara Membuat Kari Ketam Yang Mudah & Enak - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+