Cara-Cara Membuat Paru Goreng Berempah Yang Simple & Enak
Bahan-bahannya :
- 500 gm paru lembu
- 2 biji bawang besar - kisar
- 3 ulas bawang putih - kisar
- 1 inci halia muda - kisar
- 1 inci kunyit hidup - kisar
- 1 inci lengkuas - kisar
- 2 batang serai - kisar
- 2 sudu kecil ketumbar - kisar
- 1/2 sudu kecil jintan halus - kisar
- 1/2 sudu kecil jintan kasar - kisar
- 1 sudu kecil serbuk knorr
- garam secukup rasa
- secubit gula
- 3 biji limau kasturi
Cara menyediakan :
- Potong paru beberapa bahagian dan rendam dengan perahan limau kasturi sebentar.
- Basuh bersih paru dan rebus dengan air dan masukkan sedikit garam lebih kurang 30 minit @ hingga agak empuk.
- Toskan paru tadi dan bila dah sejuk, hiris nipis pula.
- Panaskan minyak agak banyak dan goreng paru tadi agak garing atau ikut citarasa masing-masing.
- Goreng paru tadi sampai habis dan ketepikan.
- Panaskan minyak baru tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan garam secukup rasa, gula dan serbuk knorr. Kacau sebati.
- Masukkan pula hirisan paru goreng tadi dan gaul secara merata.
- Bila paru dan tumisan bahan-bahan kisar tadi telah bercampur mesra bolehlah dihidangkan.
*** P/S : Untuk ketumbar biji, jintan kasar dan jintan halus biasanya saya akan basuh bersih, toskan kemudian goreng tanpa minyak hingga terbit bau dan garing. sejukkan dahulu barulah dikisar. saya memang sediakan siap-siap bahan-bahan ini secara berasingan jadi mudah bila hendak digunakan. jika beli yang sudah siap dikisar rasanya tidaklah berapa sedap dan baunya tidak seharum bila digoreng tanpa minyak
Cara lain menggoreng paru, boleh juga lumurkan paru dengan garam, kunyit dan serbuk ketumbar serta jintan manis. Kemudian goreng. Dah siap boleh terus dihidangkan.
Selamat mencuba uolss & Jangan lupa share. ^_^
from Klik Disini http://ift.tt/2gaMOpr
Cara-Cara Membuat Paru Goreng Berempah Yang Simple & Enak - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah