Bahan Lapisan Bawah SERIMUKA PANDAN :
500gm beras pulut
300ml santan pekat
300ml air
1 ½ sudu teh garam halus
1 helai daun pandan dicarik-carik
Cara- Cara membuat SERIMUKA PANDAN :
1. Rendam beras pulut sekurang-kurangnya 30 minit..seeloknya 1 jam
2. Basuh bersih dan toskan
3. Kukus dengan semua bahan di atas selama 30 minit
4. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati. Tekan
Bahan Lapisan Atas SERIMUKA PANDAN :
(A) 210gm gula pasir
110gm tepung kastad
35 gm tepung gandum
300ml santan pekat
400ml air
20 gm daun pandan- blander dgn 400ml air (tapis &jadikan jus)
(B) 3 biji telur
½ tsp garam
¼ sudu pewarna hijau
¼ sudu perisa pandan
Cara-Cara membuat SERIMUKA PANDAN :
1- Satukan bahankacau hingga sebati. Tapis ke dalam periuk dan masak hingga naik wap
2- Tuang ke atas lapisan bawah
3- Kukus selama 40 minit..setiap 5 minit mesti dibuka penutup pengkukus (senggeng)
(Nak senang, sy tutup Loyang dgn aluminum foil)
4- Pastikan sejuk dahulu baru dipotong
from Baca Resep http://ift.tt/26twc13
Resep Cara membuat SERIMUKA PANDAN - Resep Masakan